Thursday, 2 June 2016

Jasa Syed P***mak vs Datin Mas


Berikut komen orang Kuale yang kenali Syed P***mak:Versus pandangan dari orang yang mengenali calun dan balu Dato Wan Khairil, Datin Mas:Mengenang 27 tahun Mastura bersama rakyat Kuala Kangsar

June 1, 2016

Kenangan bersama rakyat selama 27 tahun yang akan terpahat di setiap hati warga Kuala Kangsar sebab terlalu banyak bakti allahyarham Dato Wan Khair-il dan Mastura telah taburkan

Oleh Yasmin Mohd Yazid

Untuk memilih seorang pemimpin sewajarnya dari kalangan yang mempunyai sifat-sifat yang setia, telus untuk berjuang demi nama perjuangan dan bukan untuk memiliki kuasa, status mau pun wang ringgit.

Apa pun tomahan, fitnah, caci serta kutukan daripada manusia yang tidak kenal hati budi Mastura Yazid. Kebenarannya beliau tidak sesekali gila kuasa dan sanggup menggadaikan agama dan dirinya demi tamak haloba status yang pernah dipegang oleh arwah suaminya.

Ada segelintir manusia yang sanggup bersumpah agar Mastura dan anak-anaknya ditimpa malapetaka dan dilaknat dek Allah. Siapa kita utk jatuh hukum kepada seseorang hamba Allah? Apakah maqam kita cukup sempurna untuk melaknati seorang hamba Allah yg khususnya tika ini beliau dan anak-anaknya diuji dengan kematian seorang insan yang pernah berjasa pada rakyat Kuala Kangsar dimana kasih sayang dibawa ke akhir hayat.

Seorang wanita yang tidak pernah jemu mengukir senyuman, memberi tanpa mengambil, meletakkan dirinya dalam situasi orang lain yang dalam kesusahan dan tidak pernah membedakan miskin dan kaya dan mempunyai sifat-sifat kemanusiaan serta setia pada keluarga, bangsa dan agama. Inilah hakikatnya sifat-sifat yang wujud di dalam jiwa Mastura Yazid . Bukankah ini ciri-ciri yang kita inginkan..?

Tanyakan kepada setiap orang yang mengenali Mastura termasuk setiap rakyat Kuala Kangsar, bagaimana halus dan telusnya dia apabila berinteraksi bersama mereka.

Dari kecil hingga ke dewasa, dia seorang anak yg akur kepada kedua orang tuanya dan tidak tahu untuk menidakkan setiap tanggungjawab yang diberi. Dalam setiap perilakunya Mastura amalkan sifat berhemah serta melihat seseorang dengan mata hatinya, bukan daripada mata kasarnya.

Perjuangan untuk menegakkan hak serta keperihatinan kepada setiap rakyat di Kuala Kangsar merupakan fokus yang perlu dititik beratkan.

Dengan sifat-sifatnya, Mastura sanggup turun padang dan memberi sepenuh perhatian, mengenepikan jurang perbedaan miskin atau kaya, cacat atau sempurna serta mampu atau tidak, demi tanggung jawab dan sayangkan nusa, bangsa dan agama.

Seorang perempuan yang berhati mulia dimana setiap perlakuannya selalu tersemat keikhlasan tanpa mengira siapa kita dan dari mana datangnya kita. Tuturkata yang cukup berbudi bahasa dan berhemah menampilkan Mastura adalah seorang yang telah dididik dengan etika kemanusiaan yang tinggi.

Pemilihan wakil untuk PRK ini memerlukan ketua yang sanggup berkorban demi masyarakat Kuala Kangsar. Dengan pergaulan serta sifat ingin tahu dan kasih sayang pada orang-orang kampung terdapat dalam jiwanya. Mastura tetap bersabar akan segala macam fitnah dan hinaan daripada luar sebab dia percaya Allah mengasihani dan mengetahui. Yang baik akan tampak dan buruk dizahirkan sebab Mastura percaya kepada kebenaran yang Allah maha tahu akan segalanya.

Pengalaman dan pendedahan bersama arwah suami allahyarham Dato Wan Khair-il dimana Mastura bersama-sama mengharungi susah senang bersama rakyat Kuala Kangsar merapatkan lagi perhubungan silaturahim bersama.

Masa, tenaga dan pergaulan berkongsi bersama warga Kuala Kangsar adalah agenda serta misi arwah serta isterinya. Tidak ramai diantara kita yang sanggup dan berdaya keringat mengusahakan apa yang dijanjikan yang memerlukan keluhuran serta sifat amanah yang tiada tolak bandingnya.

Dengan latar belakang insan seperti Mastura yang telah dibentuk dengan ilmu, agama dan pengalaman serta pergaulan yang positif bersama rakyat menguatkan keyakinan kita yang Mastura mampu membela nasib warga dan rakyat Kuala Kangsar..insyaAllah.

Makin dekat mengenali Mastura, semakin kita memahami hati budi dan misi sebenarnya dia. Walau dalam meratapi pemergian suami dan atas nama ingin menyambung bakti dan sayangkan perjuangan arwah suami yang separuh jalan, Mastura korbankan dirinya untuk menerima tentangan fitnah sebab khidmat arwah perlu dibereskan tampa sebarang prejudis.

Selama 27 tahun, Mastura seiring jalan arwah suami allahyarham Dato Wan Khair-il bersama berganding bahu berkhidmat di bumi Kuala Kangsar dan kebanyakan orang hingga di pelusuk kampung ramai yang mngenali beliau. Tidaklah adil untuk menjadikan isu untuk Mastura menetapi masa iddahnya untuk tidak turun ke padang, memandangkan Mastura Yazid telah bersama warga Kuala Kangsar sepanjang 27 tahun dan berharap akan terus diberi peluang untuk terus bersama dan berkhidmat.

Atas sebab itu, pemilihan telah dibuat untuk mencalonkannya sebab warga Kuala Kangsar sudah cukup kenal penglibatan ikhlas Mastura yang sama-sama berkhidmat dan berinteraksi dalam program-program di Kuala Kangsar.

Tidak cukup dan sempurnakah masyarakat mentafsirkan ketulusan Mastura untuk terus berkhidmat walau dalam waktu iddah atas dasar akur dan patuh pada agama. Berilah ruang dan kesempatan bagi warga Kuala Kangsar untuk menilai dan menyelami hati budi insan yg mereka kasihi sesungguhnya mereka lebih mengenal Mastura secara dekat.

Menandangkan penglibatan aktif Mastura bersama arwah suaminya allahyarham Dato Wan Khair-il ketika berkhidmat dahulu, ia tidak akan menjadi satu isu untuk beliau tidak turun padang untuk berkempen.

Apakah pemikiran kita boleh menjadi terlalu cetek untuk mengandaikan warga Kuala Kangsar akan mengunakan landasan jangka masa 14 hari kempen untuk memilih wakil mereka.

Dimana letaknya impak yang lebih besar di sini?

Setentunya khidmat dan kenangan bersama rakyat selama 27 tahun yang akan terpahat di setiap hati warga Kuala Kangsar sebab terlalu banyak kenangan dan bakti allahyarham Dato Wan Khair-il dan Mastura telah taburkan, khususnya kepada warga kampung yang tidak mudah lupa jasa bakti orang yang pernah menabur bakti kepada hal ehwal kehidupan mereka

Peluang kemenangan BN untuk PRK bahagian Kuala Kangsar adalah cerah dimana satu renungan perlu kita lihat di sini.

Yasmin merupakan ahli keluarga kepada calon BN di PRK Kuala Kangsar

No comments:

Post a Comment

Dialu-alukan komentar yang berhemah dengan hujah yang bernas dan dalam tulisan dan bahasa yang jelas dialu-alukan. KOMEN YANG BERUPA "TROLL", SERANGAN PERIBADI DAN BAHASA KASAR TIDAK AKAN DISIARKAN.