Monday, 11 January 2016

1MDB jual negara?


Petikan dari FB Tun Carlos:
"Konsep perniagaan 1MDB ni lebih kurang macam company yg aku kerja dulu buat. Jual tanah pada org luar dgn tujuan lain utk tarik wang luar masuk.

Bagi aku, budak2 marketing consultant 1MDB agak senang jual sebab TRUSTEE dia bukan syarikat guaman mana-mana. Tetapi adalah Perdana Menteri Malaysia (KERAJAAN MALAYSIA).!!!

Ramai yg tak tahu, antara senior advisor dalam 1MDB adalah Tan Sri Nor Mohamed Yakcop. Bekas Menteri Kewangan ke2. Dia ni la dulu Dr Mahathir pi kejar sampai UK utk ambik idea camna nak atasi krisis kewangan 1998 dulu. Mungkin ramai ingat "tambatan ringgit" dulu ni idea Dr Maharhir. Anda salah. Ok cukup.

Kalau la tanah yg aku jual dulu trusteenya adalah PM Britain sendiri. Hari2 pulak isu pasal tanah di di war2 dalam media dalam dan luar UK. Comfirm senang gila aku close deal!!"
Berkenaan tuduhan jual negara, berikut jawapannya:
"Company cina or yg lain2 tu boleh ke buat apa2 atas tanah tu?"
Untuk memahami maksud, sila ke FB beliau di sini untuk penjelasan business model perniagaan hartanah yang dikatakan sama dengan 1MDB yang pernah dicaburi dengan majikan lamanya.

3 comments:

 1. Sungguh menakutkan... pasti akan berlaku jika RAKYAT tidak bertindak.

  Pemimpin datang dan pergi... yang tinggal adalah RAKYAT(WARGANEGARA MALAYSIA)..
  By Hood By Crook.. IMDB akan di'settle' dalam masa 6 bulan, yg kini hampir sampai edah...

  Mr PM dgn bangga menyatakan 'Penyelesaian Isu 1MDB' tidak menggunakan DANA RAKYAT.... jadi sudah terang lagi bersuluh SIAPAKAH yang telah dan akan menyelesaikan ISU 1MDB.

  HANYA PEMIMPIN RAKYAT YANG BOLEH MENOLONG DAN MENSEJAHTERAKAN RAKYAT & NEGARA... BUKANNYA PEMIMPIN POLITIK.

  KUMIM...
  http://empayarkumim.blogspot.my/

  ReplyDelete
 2. Kalau jual aset 1MDB dikira sebagai jual negara, maka hutang 1MDB juga patut dikira sebagai hutang negara. Dan wajib ke atas seluruh rakyat Malaysia membayar hutang itu.

  ReplyDelete
 3. Wau.. Jual aset negara atas alasan menarik pelabur masuk..
  So dimanakah keuntungan jualan tersebut yg mana tanah milik kerajaan dibeli pada harga sgt murah?
  Mengapakah IPP yg hampir expired licensenya dibeli jauh lg mahal dari harga pasaran?
  Apakah mekanisma kerajaan utk mngawal tariff elektrik jika ianya telah jatuh ke tangan kuasa asing yg pasti mahu mengaut keuntungan sahaja?

  ReplyDelete

Dialu-alukan komentar yang berhemah dengan hujah yang bernas dan dalam tulisan dan bahasa yang jelas dialu-alukan. KOMEN YANG BERUPA "TROLL", SERANGAN PERIBADI DAN BAHASA KASAR TIDAK AKAN DISIARKAN.