Wednesday, 16 March 2016

Mahathir terkenang Suharto yang sudah pergi ....


“Kita Semua Akan Pergi, Akhirnya” – Tun M

KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menitiskan air mata semasa ditemu bual dalam rancangan bual bicara ‘Satu Jam Lebih Dekat‘ terbitan TV ONE Indonesia.


Beliau sebak sebaik sahaja ditanya mengenai keakraban hubungan beliau bersama bekas Presiden Indonesia, Suharto, sewaktu memegang tampuk kepimpinan negara suatu masa dahulu.

“Bukan sahaja (hubungan) pemimpin sebuah negara, tetapi sahabat.

“Hubungannya personal, saya anggap dia (Suharto) sebagai abang,” kata Dr Mahathir sambil menahan sebak.

Ia merupakan sesuatu yang jarang berlaku kepada bekas perdana menteri itu dalam mana-mana temu bual bersama media, baik media tempatan mahupun antarabangsa.

Dalam pada itu, Dr Mahathir sempat menyatakan bahawa setiap manusia juga harus menerima hakikat bahawa tiada apa yang kekal dalam dunia ini.

“Kita semua akan pergi, akhirnya.

“Walau seberapa tinggi, ke situ juga. Satu hari nanti, masa saya. Kita terimalah,” kata Dr Mahathir sambil tersenyum.

Dari blog Malaysia Transformasi

3 comments:

 1. ingatkan tak sedar diri nak menongkat langit sampai ke tua. Kalau dah sedar diri, tak payah hasut rakyat buat kerja tak berfaedah sana sini...!!!!!!!!

  ReplyDelete
 2. Terkenang ke pura2 naik simpati atau berlakun..tak sedih dan kesian langsung dengan apa yang dia lakukan di Malaysia..dasar pengkhianat Melayu..

  ReplyDelete
 3. Masih menyayangi Tun.Tanpa polisi Tun bantu rakyat melalui skim/polisi pendidikan saya tak mungkin mampu bersekolah jauh.Ayah tak mampu.Mujurlah kerajaan di bawah Tun beri biasiswa/pinjaman.

  Terima kasih Tun.Jasamu tetap dikenang.

  ReplyDelete

Dialu-alukan komentar yang berhemah dengan hujah yang bernas dan dalam tulisan dan bahasa yang jelas dialu-alukan. KOMEN YANG BERUPA "TROLL", SERANGAN PERIBADI DAN BAHASA KASAR TIDAK AKAN DISIARKAN.