Monday, 9 May 2016

Wahai Rafizi sotong, "perhatian dan tindakan ... sewajar" bukan arahan!!!


Tajuk nampak sedemikian tetapi isi suratnya hanya mohon budibacara dan penelitian pihak MBSB dari YAB Dato Najib. Bukan sesuatu yang anih untuk permintaan PM tidak diikut atas sebab prosedur dan sebab--sebbab yang tidak boleh dielakkan.

Namun, tidak salah bagi pihak Ketua Bahagian UMNO Kepong tersebut memohon bantuan dan sokongan PM kerana adakala peneyelesaian kepada masaalah kecairan dan keupayaan peminjam untuk bayar balik hanya dinafikan dengan sengaja oleh pegawai Bank atau Institusi Kewangan yang malas dan mahu jalan senang.

Dengan membankrupkan seseorang, mereka boleh rampas harta dan lelong lalu selesai masaalah mereka dengan mudah. Namun iu bukan cara yang bijak. Peminjam menjadi susah dan ada kadang kala Insttusi tidak dapat wang balik sepenuh pun.


Dalam hal ini, MBSB boleh bantu pemimjam untuk bangunkan projek tersebut dan dengan keuntungan serta term tertentu untuk assign payment, mereka boleh dapat balik bayaran pinjaman balik.

Saja malas dan nak ambil jalan senang tanpa pedulikan usahawan Bumiputera. Dulu pegawai Bank lebih membantu dalam selesaikan masaalah tapi sekarang mereka malas dan ambil jalan senang. Tambah lagi BNM tiada kelonggaran dan flexibility dalam polisi.

Sepatutnya MBSB berasa malu pejabat PM dapat tahu betapa pemalas, tidak bantu ekonomi Bumiputera dan tak bertanggungjawab MBSB kepada peminjam. Cuai dalam memainkan peranan ekonomi.

Rafizi pula cubalah cari isu yang lebih mantap. Tak takut neraka ke asyik menabur fitnah dan menipu orang ramai yang main ikut buta? Yang main ikut buta apa Rafizi kata, mereka sama berdosa menyebar fitnah!!!

Kalau Rafizi terer, cuba dedahkan minit mesyuarat dan tunjuk di mana PM arah ketepikan Bankrupsi!!! Tiada kan?????? .  

2 comments:

  1. Tahniah Rafizi... saudara berjaya menjadi wistleblower dalam dlm issue 1MDB.

    Wah ini another one?

    Kenapa perlu campurtangan PM ? PM tak perlu issue surat tu!

    ReplyDelete
  2. Memang patut Rafizi sotong ni kena dakwa dibawah Bafia...yg tak patutnya kenapa perlu Surat sokongan kalau ia tak mempengaruhi keputusan bank.

    ReplyDelete

Dialu-alukan komentar yang berhemah dengan hujah yang bernas dan dalam tulisan dan bahasa yang jelas dialu-alukan. KOMEN YANG BERUPA "TROLL", SERANGAN PERIBADI DAN BAHASA KASAR TIDAK AKAN DISIARKAN.