Wednesday, 27 April 2016

#PRNSarawak: Budaya dan politik Sarawak berlainan


Mungkin susah untuk orang Semenanjung faham tetapi nilai dan hargai bila diberitahu cara, budaya dan suasana Sarawak lain dari di Semenanjung.

Maka cara politik masakini di Semenanjung sebaik-baiknya tidak elok dibawa ke Sarawak kerana ia hanya akan merosakkan masyarakat. Langkah menghalang ahli politik pembangkang dari Semenanjung adalah sangat bijak:

... menghalang rakyat Sarawak dari terpedaya dengan helah serta tipu daya yang boleh meruntuhkan perpaduan kaum serta keharmonian di Sarawak...

Konsep pertandingan politik adil dimana parti – parti politik turun ke akar umbi bertemu dengan rakyat haruslah dengan segmen – segmen yang positif yang dapat membantu membina rakyat Sarawak ....
Seterusnya di http://postmetro.net/langkah-bijak-halang-pembangkang-ke-sarawak-elak-parasit-merebak/
Larangan masuk ini muktamad:
.... Adenan Satem menegaskan beliau tidak akan menarik balik larangan ke atas pemimpin-pemimpin pembangkang dan aktivis dari memasuki negeri Sarawak.
Menurutnya, larangan tersebut adalah hak beliau untuk menjaga kepentingan negeri Sarawak dari unsu tidak baik.
“Saya perlu menjaga kepentingan Sarawak dari unsur-unsur yang tidak baik. Dari segi politik ataupun sebaliknya, itu adalah kerja saya sebagai Ketua Menteri,”

Tiada langsung elemen menyekat untuk kepentiingan politik.

Media dan politik di Sarawak jauh lebih terbuka, matang dan bersopan serta bertanggungjawab dari politik di Semenanjung sekarang yang begitu kuat bermain sentimen perkauman dan keugamaan.
Jangan di terima parti-parti politik yang datang dari Semenanjung Malaysia yang boleh menyebabkan antara kaum di Sarawak betelingkah setiap hari.
Datuk Patinggi Tan Sri Adenan Satem menyatakan bahawa beliau telah mendapat keputusan daripada pemimpin UMNO bahawa UMNO tidak akan melebarkan sayap dan menapak di Sarawak.
Justeru Adenan meminta jika UMNO tidak diterima masuk ke Sarawak kerana UMNO adalah parti politik berasal daripada Semenanjung maka begitu juga seharusnya DAP, PKR, PAN dan PAS harus tidak diterima masuk ke Sarawak kerana parti politik tersebut juga berasal dari Semenanjung.
Adenan menambah bahawa tiada yang lebih mengenali Sarawak melainkan orang Sarawak dan parti politik tempatan sendiri. Hanya orang Sarawak sahaja mampu mengurus tadbir Negeri Sarawak.

Usah percaya kata-kata seperti berikut:Amalan media sedemikian pun tidak sesuai:DAP khususnya memang berusaha ggih untuk bawa budaya ganas dan murah ala komunis begini:

Isu yang patut dibawa adalah isu tempatan:


Sarawakians are more concerned on local issues rather than any national issues and that is the very reason when the oppositions failed to handle. Most likely the oppositions will create lies and slanders and disseminate in the media social such as what Nga Kor Ming did to be little BN Sarawak government when he deliberately posted a picture of Indonesian hardships but claimed to be Sarawakians.
http://www.pru14.tv/2016/04/19/prnsarawak-point-guns-oppositions-adenan/
Nga Kor Ming dan juga Anthony Loke dilarang masuk untuk kempen pilihnraya.


... beberapa pemimpin politik sudah pun dihalang dari masuk ke Sarawak antaranya Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar dan Presiden Parti Amanah Negara (PAN) Mohamad Sabu.

... gemar memberi ceramah politik dengan kata-kata menghasut untuk membenci ...

Biasanya kalau mereka berceramah, intipati kata-kata mereka kebanyakannya tidak berkait langsung dengan perancangan politik untuk rakyat untuk meraih undi sebaliknya lebih kepada membuat cerita demi cerita yang ada unsur fitnah untuk rakyat terus membenci pemimpin negara.

... juga dikenakan kepada pemimpin UMNO yang turut mengamalkan berpolitik cara melampau.

Antara yang terkini, ialah Ketua UMNO Bahagian Sungai Besar Datuk Jamal Yunos telah dihalang dari memasuki Sarawak baru-baru ini.
Sepenuh di http://www.pru14.tv/2016/04/15/kempen-prn-sarawak-bakal-selamat-dari-ceramah-jahat-pembangkang/
Turut dilarang adalah:
http://www.pru14.tv/2016/04/20/terkini-giliran-papagomo-pula-dilarang-masuk-ke-sarawak/ 
.... Pihak Berkuasa Bertindak Tegas Kepada Pemfitnah
http://www.pru14.tv/2016/04/22/prnsarawak-pmsp-desak-pihak-berkuasa-bertindak-tegas-kepada-pemfitnah/

Unit Tindakan Khas (UTK) turut akan digerakkan untuk membantu anggota yang bertugas bagi menjamin keselamatan orang ramai sepanjang Pilihan Raya Negeri berlangsung.

http://www.sarawakiana.net/2016/04/jangan-cuba-timbulkan-kekacauan-kp.html Politik Sarawak adalah politik baik-baik:


No comments:

Post a Comment

Dialu-alukan komentar yang berhemah dengan hujah yang bernas dan dalam tulisan dan bahasa yang jelas dialu-alukan. KOMEN YANG BERUPA "TROLL", SERANGAN PERIBADI DAN BAHASA KASAR TIDAK AKAN DISIARKAN.