Friday, 15 April 2016

"Genuine donation", kata Menteri Luar Saudi Arabia


Blog Mahathir konon nak main ulang tayang ala propaganda dengan menjenamakan Najib sebagai Cash is King dan perkembangan terbaru sebagai money trail ke Najib. Baca Che Det http://chedet.cc/?p=2070

Ada puak-puak ANC terlancap syok bila Aabar dan IPIC kata tidak terima bayaran 1MDB. Kenapa sekarang baru nak berteriak? 1MDB dah beritahu tahun lepas mereka dah bayar, dokumen ada dan terbaru mereka dedah berurus dengan top management.

Masaalah dalaman ke?

Baru Mahathir hendak menghalakan perkembagan terbaru ke arah Najib, bom yang diletup rupanya bedil lembab dan tidak meletup. Pistol 90 tahun dan tidak berapi. Guardian, bukan akhbar Rupert Murdoch ye, laporkan berikut:

Saudi Arabia says money sent to Malaysian PM was a 'genuine donation'

Comments from Saudi foreign minister are first from the kingdom to match those of the Malaysian premier

Oliver Holmes south-east Asia correspondent
Thursday 14 April 2016 23.29 BST Last modified on Thursday 14 April 2016 23.59 BST

Saudi Arabia said on Thursday that $681m (£479m) transferred into Malaysian Prime Minister Najib Razak’s personal bank account was a “genuine donation”.

Najib faced corruption allegations after the transfer was discovered last year. Fighting for his political life, the premier was cleared in January by the Malaysian attorney general, who said the cash was a gift from the royal family in Saudi Arabia.

Asked at the summit of the Organisation of Islamic Cooperation in Istanbul if he was aware of the details of the political donation, Saudi foreign minister Adel al-Jubeir said: “It is a genuine donation with nothing expected in return.

“And we are also fully aware that the attorney general of Malaysia has thoroughly investigated the matter and found no wrongdoing,” he added.

“So, as far as we are concerned, the matter is closed,” he said, without elaborating on who donated the money or why.

The Malaysian and Saudi governments had a bilateral meeting in Istanbul before the comments were made.

Malaysia says the money was donated in support of Najib’s fight against extremism.

In February, al-Jubeir was quoted in the New York Times as saying he believed the funds “went to an investment in Malaysia” but did not confirm they were a gift.

The Malaysian government is also dealing with allegations that billions of dollars were taken from debt-laden state fund 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

The scandal deepened last week when a Malaysian parliamentary committee suggested misconduct had occurred and said the fund should be investigated further.

Although Najib was not named directly in the report, opposition politicians said the prime minister should be held culpable for his role in the fund. Najib chairs 1MDB’s advisory board.

The 1MDB fund remains the subject of at least four investigations across the world. On Wednesday, Switzerland widened its corruption probe into 1MDB to include officials from the United Arab Emirates.

http://www.theguardian.com/world/2016/apr/15/saudi-arabia-money-malaysian-pm-najib-genuine-donation 
Jika rasa itu spin, dengar video berikut:


Ikuti komen http://www.rockybru.com.my/2016/04/saudi-fm-confirms-rm26-billion-donation.html

Sementara itu, begikutlah reception untuk Tun Dr Mahathir:


Malah kena tibai na ...

video

13 comments:

  1. Madey bukan macam Najib, beliau bersama2 penyokong tegar PR...apapun aku sudah tengok beberapa video itu dan rata2 penyokong2 PR enjoy & ketawa apabila Madey buat ucapan..ini bukan program "nothing to hide"

    ReplyDelete
  2. Pak Arab oii..bulan Jan lalu cakap duit pelaburan , sekarang derma...lain je bunyi dia. Karang mlm masuk Tv3,boleh ulang2 tiap2 mlm..

    ReplyDelete
  3. inna lillah pada deklaBASI...

    ReplyDelete
  4. bukan dia ni ka yg kata 2 bulan lalu 2.6 billion diberi untuk investment..sekarang sudah tukar ka...sapa la yg nak percaya selain pakcik makcik pemakan dedak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Korang jer yg sengaja spin...
      Biasalah org kita bila dh kalah...bila merajuk..plbgai alasan utk menegak benang basah kuyup.

      Delete
  5. Pakatun tetap juga kata (memang bebal) mana 2 bilion?

    ReplyDelete
  6. Boboi tak dapat jadi PM

    ReplyDelete
  7. Dlm perhimpunan deklarasi lubuk emas waris dan kroni mahdey tu...dia minta agar hormati pendirian majoriti.
    Tapi dia dgn puak tak malu pakatun ke hulu hilir mengadu domba dan membuat tohmahan.Dgn kata lain...tak hormat majoriti.

    ReplyDelete
  8. In God we trust, in people we audit.....bukan ke lahabau arab ni yang habaq 2 bula lopas yg duit RM2.6 belion tu duit investment???....le ni dah tukau tune??? Dia in pemakan dedak terbaru Nagib ke?????

    ReplyDelete
  9. Macai pakatun cakap apa pun mengenai BN tetap x percaya.Ketum meliwat berzinah dgn cainadol pun merika x percaya

    ReplyDelete
  10. Mahadir mudah lupa malah sudah lupa bahawa dia punca segala masaalah rakyat masa kini seperti Tol, Education syatem, racism, GLC etc. Nasib baik masaalah M'sia barat belum merebak di Serawak & Sabah .. Thank to Adenan Satim .

    ReplyDelete
  11. Silap masuk kandang laaa...
    Dia pecat Bang Non, sekarang nk bantu team bang non..
    Siapa pecat anwar?
    Siapa lantik najib?

    Siapa terkangkang?

    Sejak bila pulak disebut duit pelaburan?

    ReplyDelete
  12. Dengan pak arab slempet mcm tuh kita percaya...
    Aper teruk sgt maruah umno neh..
    Lbh murah drp rosmah neh...

    ReplyDelete

Dialu-alukan komentar yang berhemah dengan hujah yang bernas dan dalam tulisan dan bahasa yang jelas dialu-alukan. KOMEN YANG BERUPA "TROLL", SERANGAN PERIBADI DAN BAHASA KASAR TIDAK AKAN DISIARKAN.