Tuesday, 19 April 2016

Memahami kenapa IPIC batalkan perjanjian tukar hutang dengan asetMemahami pengumuman IPIC yang mahu tamatkan Perjanjian Pertukaran Aset-hutang dengan 1MDB.Pengumuman hari ini oleh IPIC adalah didorong oleh USD50 bayaran juta (RM190m) kupon yang esok kerana sebahagian daripada USD3.5 bilion bon 1MDB yang dijamin oleh IPIC.
Selepas set-off RM14.25 bilion pinjaman sejak beberapa bulan lepas (selepas selesai perjanjian Edra), 1MDB masih mempunyai RM2.3 bilion tunai.
Ini bermakna 1MDB dengan mudah boleh membayar bayaran kupon tetapi menurut Singapore Straits Times memetik pegawai MOF, PM Najib telah dikatakan telah memberitahu 1MDB tidak membayar.

Bon ini tidak dijamin secara langsung oleh Kerajaan Malaysia (itulah sebabnya ia bukan sebahagian daripada pendedahan k'jaan RM5.8b sebagaimana menurut laporan PAC) tetapi oleh IPIC dengan jaminan back end oleh 1MDB syarikat.

Sekiranya bon USD3.5b tidak diselesaikan, mereka akan memanggil penjamin untuk membuat pertama yang baik.
Jika IPIC enggan mengkotakan perjanjian baik maka seluruh bon IPIC mereka yang bernilai lebih daripada semua pinjaman 1MDB akan lalai.
Ia seperti main ayam - dan IPIC bakal lebih banyak tanggung kerugian jika mereka membenarkan bon ini untuk enggan kerana kerugian Malaysia adalah terhad.
Ini boleh membawa kepada keadaan IPIC akan membayar faedah dan menyaman Malaysia untuk mendapatkan semula jumlah.
Walau bagaimanapun, 1MDB percaya mereka telah memindahkan semua aset USD4.5b untuk IPIC / Aabar (ini adalah aset yang akan swap dengan pembayaran USD3.5b + USD1b dari IPIC) kerana ia adalah atas arahan langsung dan dengan kertas kerja penuh oleh Urusan IPIC, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Aabar serta usaha wajar dilakukan oleh peguam dan juruaudit antarabangsa sejak itu.

Bagaimana pun,
IPIC / Aabar bertegas mengatakan mereka tidak pernah menerima wang - tetapi entah bagaimana telah bersetuju untuk memindahkan AS $ 1 bilion, membayar faedah USD110m pada bon sebelum ini dan juga dibatalkan pilihan Aabar walaupun mereka mendakwa mereka tidak pernah menerima semua bayaran ini .

W
ang ini tidak hilang tetapi dipertikaikan. Jika Najib songlap wang, dia akan meminta kupon yang perlu dibayar dan bukannya berhenti 1MDB daripada berbuat demikian.
Ini bermakna 1MDB percaya ia mempunyai kes yang kuat ketika datang untuk tindakan undang-undang ke atas IPIC.
Ia adalah satu strategi berisiko bagaimanapun tetapi saya percaya bahawa ini adalah pilihan yang terbaik bagi Malaysia untuk mengambil sekarang untuk mendapatkan lelaki IPIC / Aabar untuk memiliki-up dan mengambil tanggungjawab bahawa mereka telah menerima semua aset ini.

Baca sepenuh respons ABITW 

5 comments:

 1. Tuan blog.
  Berikut adalah kefahaman saya tentang penarikkan diri IPIC:
  1. Arab dah tak percaya najib
  2. Arab dah tak lercaya 1mdb
  3. Siapa yg kena bayar hutang 1mdb? Rakyat?

  Itu sahaja..

  ReplyDelete
 2. apa ni...guna google translator ke??

  ReplyDelete
 3. Aku rasa salah Najib.

  ReplyDelete
 4. IPIC kata takda kaitan dgn aabar BVI... kalau dia kata secara terbuka mesti ada bukti duit tu tak sampai ke IPIC... kita tengok kisah2 selanjutnya...

  ReplyDelete
 5. Berapa banyak bukti daa yang kau nak. Dah jadi fitnah laa. Siapa kata rakyat tak sokong DSN...

  ReplyDelete

Dialu-alukan komentar yang berhemah dengan hujah yang bernas dan dalam tulisan dan bahasa yang jelas dialu-alukan. KOMEN YANG BERUPA "TROLL", SERANGAN PERIBADI DAN BAHASA KASAR TIDAK AKAN DISIARKAN.