Wednesday, 10 February 2016

Projek Masjid Selangor untuk cuci duit haram

Projek Masjid Selangor Jadi “Mesin Cuci Duit” RM 65,723,576.00 juta?

Oleh McAveMe / dalam Politik / pada Sunday, 07 Feb 2016 07:07 PM / 0 Komen / 2803 sudah membaca 

 Umumnya rakyat Selangor mengetahui bahawa Belanjawan Negeri Selangor pada tahun ini bertemakan “Membangun Smart Selangor Yang Peduli” berhasrat untuk melakukan anjakan paradigma bagi menggalakkan ‘knowledge economy‘ dengan ‘smart infrastructure’, melahirkan ‘smart people’ dan mewujudkan ‘smart government’?

Namun hakikatnya, nasib rakyat Selangor langsung tidak pernah dipedulikan oleh Azmin dek keghairahan melakukan pembaziran dan mengaburi mata rakyat bahawa kerajaan negeri di bawah pimpinannya sedang ‘berjoli katak’ dan berterusan memperdayakan rakyat yang memberi mandat kepada mereka selama 2 penggal memerintah Selangor.

Baca: SPRM Tidak Akan Siasat “Skandal Gerbang Selangor”?

“Biar Indah Dipandang Mata Walau Rakyat Terus Sengsara” mungkin ini tema yang paling sesuai bagi bajet yang telah dibentangkan tempoh hari.

Kalau dikaji dengan teliti maka kita akan dapat perhatikan semua kerja yang menelan kos yang besar itu hanya semata-mata kerja-kerja memperindahkan sahaja sedangkan keperluan rakyat sebenarnya ialah memperkemas serta mempertingkat kemudahan prasarana di seluruh negeri.

Itu yang lebih utama tetapi kenapa hanya sedikit perbelanjaan yang diperuntukkan bagi tujuan berkenaan?

Rakyat Selangor saban waktu sedang melalui jalan-jalan yang berlubang di sana sini. Ia semakin buruk apabila ditambah dengan sistem perparitan dan longkang yg tidak disenggara dengan baik dan amat mendukacitakan apabila kerajaan negeri Selangor di bawah PKR hanya bermegah dengan slogan hebat tetapi di manakah projek membasmi kemiskinan yang sepatutnya menjadi teras serta agenda utama selaras dengan bajet pedulikan rakyat?

Adakah rakyat mendapat manfaat langsung daripada projek-projek pengindahan yang bersifat mega dari segi peruntukan ini? Selain mahu ia dipandang cantik dan menerbitkan rasa bangga ‘gila’ bila menjadi tumpuan orang ramai untuk menjadikan ia kenangan bersejarah semata-mata, tidakkah Azmin sedar semua ‘pembaziran’ ini bercanggah dengan pernyataan ‘Smart Budget’ yang dibentangkan Azmin pada tahun lalu?

Baca: Gerbang RM9.8juta, Haniza Sengaja Menipu Rakyat Selangor?

Jika dalam projek yang digelar ‘Pintu Gerbang Azmin’, beliau memperuntukkan bajet lebih kurang RM9.8 juta dan terkini projek kubah masjid RM32.4 juta hanya semata-mata untuk memperindahkan monumen tersebut, Azmin pun tidak mampu untuk menjawap dengan baik persoalan yang dibangkitkan oleh Che’gu Bard malahan Azmin cuba menggunakan sentimen istana dan agama untuk menghalalkan keputusan yang telah beliau lakukan sedangkan masih terdapat ratusan ribu rakyat Selangor yang belum mempunyai rumah sendiri?

Persoalannya di manakah ketelusan Azmin Ali selaku Ketua Kerajaan Negeri dalam mentadbir kewangan negeri agar tidak berlaku ketirisan jika kos yang begitu besar terpaksa diambil hanya untuk melakukan pengindahan dan pengubahsuaian sebuah masjid yang menelan belanja keseluruhan sebanyak RM 65,723,576.00 juta?

Timbul persoalan dan rasa ingin tahu tentang apa yang istimewa tentang syarikat ini sehingga Azmin terpengaruh serta bermurah hati untuk menghadiahkan tiga buah projek bernilai puluhan juta ringgit dan projek itu hanya sekadar ‘memperindahkan’ masjid?

Apakah Azmin masih mahu menggunakan sentimen istana dan agama untuk menghalalkan cara beliau?

Banyak lagi persoalan dan bukti dokumen. SIla ke Biara News
 

2 comments:

 1. Sila siasat dan hantar laporan kepada Rewcastle supaya boleh diterbitkan oleh Sarawak Report, Wall Street Journal dan Press Statement oleh Attorney General Switzerland!!! Hahaha.... Lepas tuh suruh si Bahri SPRM tu pula menyalak dalam Press Statement dia pulak, hahaha....
  Maaf yer, saya gurau jer....
  Kalau buat macam nih... mana Negara Malaysia yang tercinta nih nak maju!!!

  ReplyDelete
 2. Tang ni Mahathir, Muhyiddin, Sahfie Afdal dengan Mukhriz x sakan nak serang pulak..

  hipokrit punya pemimpin UMNO!!!

  ReplyDelete

Dialu-alukan komentar yang berhemah dengan hujah yang bernas dan dalam tulisan dan bahasa yang jelas dialu-alukan. KOMEN YANG BERUPA "TROLL", SERANGAN PERIBADI DAN BAHASA KASAR TIDAK AKAN DISIARKAN.