Saturday, 11 February 2017

Minyak zaman Madey lagi tak mampu dari sekarang


Ahli Majlis Tertinggi PPBM dan ahli bisness yang gagal A Kadir Jasin merumuskan bahawa harga petrol di negara kita mahal.

Dia membuat rumusan tersebut kerana dia kata "Mahal murah sesuatu barang bukan pada harganya, tapi kemampuan pengguna. Kemampuan pengguna pula bergantung kepada pendapatan."

Kadir Jasin pula membandingkan harga petrol Malaysia dengan pendapatan penduduk di negara kaya.

"Pendapatan per kapita nominal Singapura 4.9 kali lebih tinggi daripada Malaysia, tapi harga minyak di Singapura hanya 2.82 kali lebih tinggi daripada di Malaysia.

Pendapatan per kapita nominal rakyat Australia 4.7 kali lebih tinggi daripada Malaysia, tapi harga minyak di Australia hanya 1.62 kali ganda lebih mahal daripada Malaysia."

Tetapi peliknya Kadir Jasin tidak pula membuat perbandingan dengan negara lain seperti Thailand dan Indonesia di mana harga petrol mereka jauh lebih tinggi walaupun pendaptan per kapita nominalnya lebih rendah berbanding Malaysia.

Walau apapun, penjelesan Kadir Jasin senang difahami. Oleh itu, kita gunakan cara Kadir Jasin untuk membuat perbandingan harga petrol dan kemampuan rakyat dengan zaman Mahathir.

Pendapatan per kapita nominal rakyat Malaysia tahun 2017 ialah AS$10,878  dan harga minyak dalam dolar Amerika yang perlu dibayar, AS$0.51 seliter.

Pendapatan per kapita nominal rakyat Malaysia tahun 1990 ialah AS$2,417 dan harga minyak dalam dolar Amerika pada masa itu AS$0.42 seliter.

Pendapatan per kapita nominal rakyat Malaysia tahun 2003 pula ialah AS$4,427 dan harga minyak dalam dolar Amerika pada masa itu AS$0.34 seliter.

Maksudnya, pendapatan per kapita nominal rakyat tahun 2017 ialah 3.5 kali lebih tinggi berbanding tahun 1990, tapi harga minyak hari ini hanya 0.2 kali lebih tinggi.

Pendapatan per kapita nominal rakyat tahun 2017 ialah 1.56.kali lebih tinggi berbanding tahun 1990, tapi harga minyak hari ini hanya 0.48 kali lebih tinggi.

Tambahan pula, petrol tahun 2017 yang merupakan RON95 lebih tinggi mutu berbanding petrol RON92 zaman Mahathir.

Ini jelas menunjukkan harga petrol zaman Mahathir jauh lebih mahal dan membebankan rakyat Malaysia.

Ini ialah kerana selama 22 tahun Mahathir memimpin, walaupun harga minyak dunia murah dan dia tidak memberi apa-apa subsidi tetapi memungut cukai 58.62 setiap liter diatas petrol pula.

Terima kasih A Kadir Jasin kerana jelas membuktikan harga petrol zaman Mahathir mahal, kejam dan membebankan rakyat. Tetapi peliknya ialah pada masa itu, Kadir Jasin tidak pernah mengutuk Mahathir.

Hari ini, harga petrol di Malaysia adalah ke-17 termurah antara 193 negara didunia tetapi pihak pembangkan tidak pula menyebut hal ini tetapi asyik mengunakan isu ini untuk mengutuk kerajaan kerana kehabisan modal dan akal.

Lebih-lebih lagi, harga petrol sekarang jauh lebih mampu dibeli oleh Rakyat Malaysia berbanding dahulu - seperti yang ditunjukkan oleh Kadir Jasin. Ini fakta yang para pembangkang patut mengaku.

---


1 comment:

  1. Sekurang2nya kita ni minyak subsidi RON95 tau... Negeri lain hatta kat eropah sekalipun ada yang masih pakai RON92 sedang harga lagi mahal ya amat (cuma bezanya diorang pakai NGV sebab murah sikit) ... Pegi Indon atau Siam tgk yg subsidi minyak apa, RON88, lebih baik atau lg teruk sikit drpd tu, dan harganya lebih jauh daripada berpatutan (orang siam pakai NGV kalau nak murah).

    ReplyDelete

Dialu-alukan komentar yang berhemah dengan hujah yang bernas dan dalam tulisan dan bahasa yang jelas dialu-alukan. KOMEN YANG BERUPA "TROLL", SERANGAN PERIBADI DAN BAHASA KASAR TIDAK AKAN DISIARKAN.