Sunday, 25 September 2016

Muhyiddin kini tunggul Mahathir untuk Mukhriz tumbangkan


Kesian Muhyiddin tertipu http://theunspinners.blogspot.my/2016/09/apa-reaksi-si-blur-muhyiddin-tentang.html

Tan Sri Muhyiddin perlu sedar bahawa PPBM adalah parti anak beranak. Usahlah cakap sesuaka hati. Semua mesti dapat persetujuan Tun Dr Mahathir dahulu.

Muhyiddin kata mahu sokong kebebasan Anwar bila berkuasa. Segera Mahathir menidakkan dan mamalukannya dengan mengatakan kebebasan Anwar belum masa untuk dibincang. Dia hanya mahu bincang pasal Akta MKN sahaja sebab dia tidak bercadang untuk anwar dibebaskan.

Akibatnya sejak dua minggu ini, Muhyiddin tersenyap sahaja:

2 minggu berlalu, PPBM di bawah Muhyiddin masih lesu
http://www.freemalaysiatoday.com/category/opinion/2016/09/23/2-minggu-berlalu-ppbm-di-bawah-muhyiddin-masih-lesu/

Ada macam-macam isu yang patut disuarakan PPBM tapi semua diam saja sepanjang Dr Mahathir hilang seminggu ke London:

Muhyuddin tak boleh cakap dan hanya ikut arahan tapi Mukhriz si lembab boleh...


Tiada pula sibapa membetulkannya:

Mukhriz berkata tempoh had masa perkhidmatan perdana menteri kepada dua penggal itu perlu bagi mengelak krisis pentadbiran sekarang berulang. Adakah beliau cuba memberitahu rakyat secara tidak langsung bahawa 22 tahun bapanya menjadi Perdana Menteri telah menyebabkan banyak masalah ya g timbul?

Mukhriz Lupa Yang Mahathir Jadi PM Selama 22 Tahun?
http://www.pru14.tv/2016/09/23/mukhriz-lupa-yang-mahathir-jadi-pm-selama-22-tahun/
Dahlah itu, Mahathir pun ikut merepek buat-buat lupa:
Dr M now believes PMs shouldn't be finance minister 
Bukankah dia yang mulakan PM pegang MOF dan lantik MOF II?


Kini Mahathir pula mainkan isu yang seirama melalyu hakim-hakim pro PAS:

The appointment of key positions in the government such as inspector-general of police, Bank Negara governor, attorney-general and the Malaysian Anti-Corruption Commission chief commissioner should not be under the prerogative of the prime minister.

This view is shared by the former Court of Appeal judge Mohamad Ariff Md Yusof and former Malaysian Bar president Kuthubul Zaman Bukhari.

Ariff, who retired earlier this year, said the British left us with the recipe for the appointment of such important positions.

'Appointment of key gov't positions shouldn't be under PM'  
Hal ini dijelaskan Gani Patail bahawa PM berupaya menasihat Agong untuk tukarkannya. Tambah lagi, dia tertaluk bawah General Order kakitangan awam.
Melihat cara Mukhriz bersuara bukan saja tanpa di halang tapi dibantu, ada sesuatu sedang dirancang terhadap Din Pagoh:
Muhyiddin hanya presiden tunggul. Dulu dia kata Najib jadikan dia tunggul tapi kini Mahathir pun tunggulkan Muhyuddin.


Mukhriz telah diatur untuk tanding Langkawi:
Mukhriz dikatakan bakal bertanding di Parlimen Langkawi dan juga Dun Ayer Hitam. Para penganalisis politik melihat tindakan Mukhriz  ini sebagai langkah terdesak untuk mencari “kerusi selamat” memandangkan prestasi beliau sebagai Menteri Besar Kedah sebelum ini amat buruk. Selain daripada itu juga, Langkawi dilihat sebagai kubu kuat Mahathir. Banyak projek telah dibangunkan oleh beliau di pulau lagenda Mahsuri ini. Ramai pihak dikatakan turut terhutang budi terhadap Mahathir maka kebarangkalian Mukhriz menang disini amat tinggi.

Mukhriz Bakal Bertanding Parlimen Langkawi, Dun Ayer Hitam
http://www.pru14.tv/2016/09/19/mukhriz-bakal-bertanding-parlimen-langkawi-dun-ayer-hitam/
Dijangka kalah di Jerlun dan Kubang Pasu lalu diusahakan satu jalan mudah untuknya


Di luar pengetahun Muhyiddin, Mahathir telah tikam belakang dan atur untuk jalan damai bantu Mukhriz:

Mahathir tahu bahawa anaknya tidak akan boleh menjadi Perdana Menteri dengan menjadi pemimpin Pribumi atau PPBM atau Pakatan Harapan atau Barisan Rakyat atau apa sahaja.  Jadi Mahathir baru sahaja mencipta satu dimensi baru politik untuk masa depan anaknya. Daripada terus usaha untuk menjatuhkan Najib (yang terbukti mustahil) dan daripada mencuba untuk menjadikan anaknya Perdana Menteri melalui parti pembangkang (yang telah terbukti mustahil), dia meletakkan anaknya kembali ke dalam Umno melalui jawatan Menteri Kewangan.

Muhyiddin kena dengar saja cakap sebab Mahathir ketua pembangkang sekarang:


...  kepimpinan Wan Azizah yang dilantik secara rasmi sebagai ketua pembangkang pada Mei 2015 lalu dilihat sebagai `lembik' dan hanya menjadi boneka semata-mata kepada suaminya, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Peranan Wan Aziah hanyalah memastikan legasi Anwar tidak lenyap.
Akibat kelemahan kepimpinannya, Wan Azizah tidak menonjol dan beliau tidak menunjukkan karismatik untuk menerajui parti-parti yang bergabung.
Kedudukan Wan Azizah semakin tergugat apabila Tun Dr. Mahathir Mohamad mengisytiharkan perang terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan nekad untuk menggulingkan beliau.

http://www.sarawakiana.net/2016/09/siapa-patut-ketuai-pakatan-pembangkang.html
Dulu Mahathir jatuhkan Anwar.
http://www.sarawakiana.net/2016/09/anwar-rancang-guling-mahathir-sejak-1998.html?m=1 
Kini dia juga akan jatuhkan Wan Azizah. Din Pagoh dengar sajalah ... nak bising, asyik isu Nika Gee yang timbul.No comments:

Post a Comment

Dialu-alukan komentar yang berhemah dengan hujah yang bernas dan dalam tulisan dan bahasa yang jelas dialu-alukan. KOMEN YANG BERUPA "TROLL", SERANGAN PERIBADI DAN BAHASA KASAR TIDAK AKAN DISIARKAN.