Friday, 31 March 2017

Mahathir - Mukhriz - Muhyiddin, semua cakap lain-lain


Mahathir jelas mahukan DAP sebagai partner kerana mereka punya kekuatan. Dia yakin pengaruhnya boleh mengalih sokongan Melayu UMNO dan dengan demikian upaya beri undi kepada PAN dan PKR serta PPBM untuk PH menang.

Mahathir cadangaka supaya PH tanding atas satu logo  dan nama. Bukan lagi tanding sebagai parti masing-masing. Strategi yang mantap untuk jatuhkan Najib dan UMNO.

Mukhriz telah suarakan supaya ditubuhkan Barisan Rakyat untuk membayangi Barisan Nasional.

Tujuan Mahathir hanya dendam. DIa tiada agenda untuk rakyat yang diperjuangkan. Belum lagi dia nyatakan persetujuan dengann mana-mana agenda yang dibawa oleh DAP atau PKR atau PAN.

Kempen Mahathir hanya RM2.6 billion yang mula basi. Modal sudah tidak ada dan dia mula mereka fitnah dan karang cerita karut.

Nak perjuang isu rakyat, dia tidak biasa. Takut dihentam kerana menentang BR1M.


Maka Mahathir hanya main isu peribadi untuk agenda peribadi dan kroni.

Strategi Mahathir ini tidak disenangi oleh Muhyiddin yang pernah akui dia Melayu  first Malaysian second. Dia sedar ini tidak menguntungkan Melayu dan Islam. Muhyiddin masih mahu bergabung dengan PAS dari DAP. PAS tdak setuju sebab Mahathir:

http://www.pru14.tv/2017/01/15/mahathir-yang-gagal-dalam-segalanya/

Parti-parti dalam PH tidak setuju dengan cadangan satu logo dan nama Mahathir.

Oleh kerana tidak mahu kelihatan berbeza, Muhyiddin memberi cadangan Barisan Rayat berbeza dari Mukhriz. Secara halus, Muhyiddin mencuri idea Mukhriz:Muhyiddin spin cadangan Mukhriz yang hanya untuk ketengahkan diri supaya tidak kelihatan boboi. Cadangan itu ditukar kepada Malay led opposition:

http://m.utusan.com.my/berita/politik/gabungan-pembangkang-mestilah-malay-lead-organization-muhyiddin-1.461828

 
Reaksinya tidak disenangi pembangkang yang lain:

Guan Eng minta penjelasan
http://m.utusan.com.my/berita/politik/pembangkang-berteraskan-melayu-guan-eng-mahu-penjelasan-muhyiddin-1.462030

Azmin terus tidak setuju
https://www.bnbbc.my/azmin-selar-cadangan-muhyiddin-sifatkan-tak-selari-ph/

PAN hanya tunggu arahan DAP untuk tidak setuju:

DAP MENOLAK CADANGAN "MALAY LEAD ORGANISATION" OLEH PPBM DALAM PAKATAN PEMBANGKANG
1- Tan Sri Muhyidin, Presiden PPBM berkata dalam ceramah di Kota Lama, Padang Rengas, Perak bahawa gabungan Pakatan Pembangkang oleh PPBM-DAP-PKR-PAN yang mahu menggunakan satu lambang bagi menentang Barisan Nasional (BN) dalam PRU14 nanya perlu berteraskan Melayu dan dipimpin berasaskan "Malay Lead Organisation".
2- DAP menolak sekeras-kerasnya cadangan Presiden PPBM ini untuk menjadikan Pakatan Pembangkang sebagai "Malay Lead Organisation" kerana cadangan tersebut sama seperti Barisan Nasional yang diterajui oleh UMNO.
3- Muhyidin dan PPBM diingatkan supaya jangan cuba menjadikan pakatan pembangkang sama seperti UMNO yang menjadi ketua kepada parti-parti komponen BN kerana dalam pakatan pembangkang suara semua kepimpinan parti gabungan adalah sama dan masing-masing mempunyai hak dan pendirian.
4- PPBM adalah sebuah parti baru walaupun kebanyakan pimpinan adalah orang lama daripada UMNO justeru sikap dan perwatakan perlu berubah. Perangai dan sikap sebagai "Melayu UMNO" perlu dikikis daripada pimpinan dan ahli PPBM.
5- PPBM harus menjadi seperti Parti Amanah Negara (PAN) yang berjaya mengeluarkan diri mereka daripada kepompong pemikiran "Islam PAS".
6- PPBM baru sahaja diterima masuk dalam gabungan pakatan pembangkang dan jangan cuba menjadi "jaguh atau juara" kerana PPBM adalah sebuah parti baru yang belum mempunyai apa-apa bukti kejayaan berbanding DAP dan PKR. Kekuatan dan pengaruh PPBM hanya kepada Tun Mahathir sebagai mantan Perdana Menteri sahaja.
7- Pembahagian kerusi pakatan pembangkang dalam PRU14 yang akan dipertandingkan oleh PPBM dan PAN hanya kerusi milik PAS sahaja iaitu sebanyak 36 kerusi akan diagihkan sama-rata kepada PPBM dan PAN. DAP akan bertanding di 72 kerusi Parlimen. Justeru pimpinan PPBM dinasihatkan agar "sedar diri" jangan tamak kerusi dan meminta lebih.
8- Dasar perjuangan DAP iaitu hak sama-rata melalui konsep "Malaysian Malaysia" tetap konsisten dan tidak akan berubah.
9- DAP menentang keras sebarang usaha dan cadangan penubuhan Negara Islam dan sebarang Undang-Undang berteraskan Islam di Malaysia seperti RUU355 dan lain-lain.
10- DAP juga menentang keras sebarang usaha dan cadangan PPBM untuk menjadi ketua kepada parti-parti lain dalam pakatan pembangkang. 
Mahathir tiada membantu dan sokong Muhyiddin. Begitu juga Mukhriz membiar saja setiap kali Muhyiddin diserang.

Takut atau whose the boss? Whose the real boss?

http://www.tv14.my/2017/01/03/kit-siang-ini-buktinya-2/

DAP jelas anti Melayu, tapi Mahathir bukannya peduli hal Melayu. Dia hanya perguna Melayu untuk kuasa.

1 comment:

  1. Kalau golongan muda dan tengah jika berbohong maka di namakan golongan yang sakit mindanya serta berakhlak tidak baik tetapi kalau golongan tua bercakap bohong serta super ego maka itu di gelarkan sifat sifat tercela serta ujub dan takabur.Di takuti menghala kearah suul khotimah.Kita doakan si tua ini kembali ke pangkal jalan.

    ReplyDelete

Dialu-alukan komentar yang berhemah dengan hujah yang bernas dan dalam tulisan dan bahasa yang jelas dialu-alukan. KOMEN YANG BERUPA "TROLL", SERANGAN PERIBADI DAN BAHASA KASAR TIDAK AKAN DISIARKAN.