Friday, 10 June 2016

Azmin projek tadahan air untuk petani padi: Calun PAN dan PAS sila jawab


Oleh Mohd Zaid Awang (Selangor)

SUNGAI BESAR, 9 JUN (Malaysiaaktif) – Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Selangor, Tan Sri Noh Omar, mendakwa kerajaan Negeri Selangor telah menghalang dengan pelbagai cara projek kolam tadahan air semasa beliau menerajui Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA) dahulu yang menelan kos RM26 juta bertujuan mengairi sawah sekiranya menghadapi masalah air semasa musim kemarau.

“Kerajaan Selangor cuba menghalang projek tersebut malah kementerian telah didenda hampir RM1 juta seperti gagal mendapatkan kebenaran (RM680 ribu), denda menebang pokok (RM100 ribu) dan jentera juga telah disita (RM150 ribu), namun kementerian membayar kerana memikirkan projek tersebut perlu diteruskan untuk kepentingan petani di Sungai Besar”, jelasnya semasa Majlis Perjumpaan Usahawan TEKUN (Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga) di Balai Raya Kampung Batu 23 Sungai Nibong di sini petang tadi.

Noh turut menempelak kerajaan Selangor yang konon mengamalkan negeri berkebajikan tapi program untuk rakyat dihalang oleh mereka.

“Sekarang projek telah siap tetapi kerajaan negeri telah meminta MOA bayar Lesen Menduduki Sementara (TOL) sebanyak RM64 ribu setahun sejak empat tahun lalu walaupun projek tersebut untuk kebajikan rakyat dan petani di kawasan ini,” tambahnya.– SF

No comments:

Post a Comment

Dialu-alukan komentar yang berhemah dengan hujah yang bernas dan dalam tulisan dan bahasa yang jelas dialu-alukan. KOMEN YANG BERUPA "TROLL", SERANGAN PERIBADI DAN BAHASA KASAR TIDAK AKAN DISIARKAN.